Forschungsergebnisse

17.11.2004 (forsch50.htm)

Quelle:

Boston University - School of Medicine and School of Public Health

Verfasser

Renaud SC, Guéguen R, Conard P, et al.

Thema:

Reducing Hypertension-Related Mortality: Is Wine or Beer Better?

Senkung der Todesfälle im Zusammenhang mit Bluthochdruck: Ist Wein oder Bier besser?

Article: Alcohol and Health: Current Evidence
Informing you of the latest clinically relevant research on alcohol and health

Zusammenfassung (htm)            Research Summary         Power-Point Kurzdarstellung (Seiten 8-11)

Eine gross angelegte Studie im Osten Frankreichs bei 66'583 gesunden Männern mit zu hohem Blutdruck von 30 - 59 Jahren, die während 13 - 21 Jahren begleitet wurden, ergab, dass

- jene Weintrinker, die weniger als 60g Alkohol pro Tag aber kein Bier konsumierten, ein signifikant
           kleineres Todesfallrisiko mit hohem Blutdruck in Bezug auf alle Ursachen als Abstinente hatten

- jene, die Bier und Wein tranken oder mehr als 60g Alkohol mit Wein pro Tag, erfuhren keine signifikante 
            Verminderung des Todesfallrisikos mit hohem Blutdruck in Bezug auf alle Ursachen.

Kommentar R. Curtis Ellison, MD:

Dies ist eine sehr breit angelegte Studie mit ausgezeichnet gesicherter Todesfallursache bei Männern im Osten Frankreichs, wo üblicherweise Wein  und Bier  getrunken wird, und der Lebensstil von Wein- und Biertrinkern ähnlich ist. Obwohl der Alkoholgehalt des Weins zu einer Erhöhung des Blutdrucks führen kann, können einige seiner Polyphenole oder andere nichtalkoholische Bestandteile vor dem Tod schützen. Dieser Schutz geht verloren, wenn mehr Wein getrunken wird oder wenn ein Teil des konsumierten Alkohols von Bier stammt.

 

Kommentar htm:

Das bedeutet doch, dass die schützende Eigenschaft von Polyphenolen oder andern nichtalkoholischen Bestandteilen herstammt. Es wäre interessant, die Rolle der Abstinenten näher zu untersuchen: In Frankreich wie in Italien ist der Konsum von alkoholfreiem Wein oder Traubensaft nicht üblich, sie sind kaum erhältlich. Abstinente könnten also kaum in den Genuss dieser nichtalkoholischen Weinzutaten gelangen. Dazu ist höchst fraglich, wie in Ostfrankreich für die Studie eine vergleichbar grosse Zahl lebenslanger abstinenter Männer (d.h. solche ohne Langzeitschäden aus früherer nicht-abstinenter Zeit) gefunden werden konnte. Nun sollte die Forschung bekanntgeben, wo jedermann die Polyphenole und die andern nichtalkoholischen Bestandteile finden kann, um sich, ohne Alkohol,  zu schützen.


Research Summary

The lower risk of mortality from coronary artery disease in Mediterranean countries is often attributed to wine drinking. To examine whether wine or other alcohol consumption reduces the hypertension-related risk of death, researchers conducted a prospective cohort study in France using questionnaire and medical exam data from 36,583 healthy men aged 30–59 who were followed for 13–21 years. Key findings from analyses adjusted for potential confounders (e.g., age, cholesterol level, smoking) include the following: 

* For 3 of 4 quartiles of systolic blood pressure (means 116 mm Hg, 139 mm Hg, and 158 mm Hg, but not mean 129 mm Hg), moderate wine drinkers (those who consumed <60 g of alcohol from wine per day and no beer) had a significantly lower risk of death from all causes (relative risks, RR, from 0.63 to 0.77) than did abstainers.
* Those who consumed both beer and wine, and those who consumed >=60 g of alcohol from wine per day did not experience a significant reduction in risk of death from all causes.



Comments: 

This is a very large study with excellent ascertainment of cause of death among men in eastern France where both beer and wine are commonly consumed, and lifestyle characteristics of wine drinkers and beer drinkers are similar. Although wine's alcohol content may lead to increases in blood pressure, some of its polyphenols or other non-alcoholic components may help protect against death. Such protection is lost when drinkers consume greater amounts of wine or when some of their alcohol intake is from beer.

R. Curtis Ellison, MD



Reference:

Renaud SC, Guéguen R, Conard P, et al. Moderate wine drinkers have lower hypertension-related mortality: a prospective cohort study in French men. Am J Clin Nutr. 2004;80(3):621–625.

(view abstract)

Comment by the Editor:

This means the lower risk of death is not caused by alcohol but by polyphenols or other non-alcoholic components in wine. It would be interesting to check the role of abstainers in this study: In France, as in Italy, it is not usual to drink nonalcoholic wine or grapejuice, they are hardly available. Therefore abstainers could hardly get those components. Then it is very questionable in which way there could be found such a compareable number of lifelong abstaining men in eastern France, those who have no damages from a previous alcohol career. Now science should look and inform us where from everybody can get those polyphenols and other non-alcoholic components, without alcohol, for protection.

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Stand: 23.12.2008